Turene går til B.C. , Bart Lancaster & Co. Vi reiser til Williams Lake i Desember og Januar, samme camp, crew og hunder møter oss som når vi jakter bjørn med hunder. Det skal jaktes Puma, Lynx, Bobcat, Muledeer, Coyote og Ulv, en super kombinasjon som kan gi mange muligheter og mye action. Jeg har vært på flere kattejakter, så her er noen bilder og litt blandet fra de forskjellige turene.

Naturen og området er helt annerledes enn vi husker ifra bjørnejakten, snøen og vinteren har forandret det totalt, det er spennende å være rundt på områder jeg vanligvis kjenner så godt ifra vårjakta. Det er kanskje enda finere her nå om vinteren selv om snøen noen ganger er så dyp at vi sliter med å komme oss frem.

Vær og føre forandrer seg raskt og vi har oppleve alt ifra varmegrader og dårlig med snø til minus 30 og en meter pudder, 10cm nysnø er det perfekte føret og det vi håper på…

Min første puma. Her har hundene gjort en fantastisk god jobb, vi startet jakten på ett ca 3 døgn gammelt spor som tidvis var smeltet bort i snøen og gikk inn i vanskelige fjellsider. Vi bruker 2 dager på å nøste opp sporet og får tresatt katten i en ganske bratt fjellside.

Det er ofte langt til nærmeste vei og sekken blir tung når jakten har gått bra, her er vi oppe etter en strabasiøs klatretur i snøen etter pumafelling noen timer tidligere.

Vi starter ofte grytidlig på denne jakten, sporforholdene er gode og dagene korte så det gjelder å komme tidlig i gang. Det er lett å se spor i billyset samtidig som dyrene er nattaktive så når forholdene er rette er vi gjerne ute noen timer før det lysner. Det er mange veier og store områder vi kan og må sjekke for å ha noen sjanse til å finne de store pumaene…

Vi åpner jakten med en flott ulv, en tispe på ca 45kg, det var flere i flokken, men de viste seg ikke frem og vi hadde kun den ene sjansen. Ulv er noe som plutselig skjer så man må alltid være klar og utnytte muligheten når den er der, de er utrolig smarte og forsvinner som regel før man rekker å avfyre noe skudd.

Ulv er noe som plutselig skjer så man må alltid være klar og utnytte muligheten når den er der

Espen Lynne

Greg får seg en fin lynx etter spennende jakt.

Big man Big cat!! Erik får seg en kjempekatte på ca 180pund, det er andre gang han er på pumajakt og nå var det fullklaff, hundene har gjort en fantastisk god jobb, dagen har vært lang og vel så det. Gutta er superhappy og det ble nok en aldri så liten feiring… Erik feller også en kjempefin muledeer, det kan jaktes hvis man starter sent i November.

Vi finner en villhest som er tatt av puma, det er 3 katter som har holdt på her og det er litt av en kamp som har foregått. Vi tresetter 2 av kattene og konstaterer at det er en mor med nesten voksne unger så de får gå.

Det er til tider røffe forhold, sterk vind og snøføyk gjør veien vanskelig å følge og utstyret får kjørt seg skikkelig. Man må påregne enkelte stopp for å grave ut eller fikse på kjøretøy…

Det er fint å ha med pappa på en tur igjen, han er ikke så sprek som tidligere, men klarer seg fint på denne jakta.  Vi har noen fine dager sammen og har en utrolig jakt.

Vi tresetter flere pumaer, hundene skal trenes og det er fint å ta bilder av disse flotte kattene. Hunndyr eller familiegrupper skyter vi ikke så de får gå videre.

På slutten av turen finner vi ett spor som er gammelt og nedsnødd og det er umulig å se størrelsen på, skrittlengden sier oss at dette kan være en voksen katt så jeg og en av guidene tar med oss sekk, mat og drikke og legger i vei på det gamle sporet. Etter 16km (målt med gps) i snø til midt på leggen finner vi en elgkalv som er tatt av pumaen… Vi får tak i hundene og etter kort tid tresetter vi katten, det blir finalen på en kjempejakt, lang og slitsom dag, men det føles godt å lykkes. Pumaen er av de aller største, veid til 196pund. Det er stor stemning i campen og historiene blir mange utover natta…

Gode minner med gamlingen

Pumajakt m mer er en kjempefin tur på en årstid man kanskje ikke jakter så mye her hjemme, det er spennende å lete etter og tyde sportegn i snøen og ekstra spennende at man kan jakte flere arter samtidig ut ifra hva man finner. Pumaen har store territorier og kan være vanskelig å finne, har de tatt ett bytte kan de bli liggende der og spise i kanskje 10 dager og man finner så klart ingen ferske spor da. Hvis man får gode sporingsforhold kan det være en enkel jakt, men det er også ofte en veldig krevende jakt som krever tålmodighet og stå på vilje.

Jeg liker jakten godt, og som vanlig er det sosiale på hytta en mørk vinterkveld alltid herlig. Dette er en tur som man gjerne kan være 2-4 kamerater på, alle kan ha lisenser og så jakter man litt på annenhver sjanse, det gjør turen ekstra sosial og er forholdene til stede får man gjerne skutt 3 katter hver seg i tillegg til en sjanse eller to på coyoter.

Tips til turen: Varme sko… om man er ute i snøen eller sitter bak i en bil hele dagen med vinduene nede blir det kaldt!! Gamasjer og generelt vintertøy må man ha. Skibriller hvis det blir snøskuter er ett must og alltid… alltid ha fyrstikker i lomma hvis man går seg en lang sporingstur…

Sjekk ut flere turer og info om jakten på www.bartlancaster.com