Drømmen om Bongo…

Turen går til Kamerun, vi skal jakte Bongo i regnskogen – Et nytt eventyr er på gang… Vi reiser i slutten av juni 2008 og har 14 dager booket med Mbam & Kim Safaris.

Det er en lang biltur frem til camp og mange nye inntrykk underveis.

Fremme i camp, en fin plass midt i jungelen.

Hver dag går vi i 5-10 timer og leter etter spor innover i jungelen, de lokale guidene er så klart kjent og vi er innom steder de ofte finner spor og vet det er dyr

Her har vi gått på og skremt en flokk med gorillaer som lå og sov.  De hadde rigget seg til på senger av blader, skal si det ble liv i jungelen da de oppdaget oss. Lyder som ikke kan beskrives, men må oppleves.

Vi kjører det som er av veier for å finne ferske spor, veien er så som så. Dette er kanskje den dårligste broa vi var over.

Det er mange rare skapninger i jungelen her, vi ser beltedyr, iguaner, slanger, edderkopper, maur og termitter, heldigvis er det bare de minste krypene som gjerne vil ha en bit av oss!! Fuglelivet er fantastisk og i trekronene er det flokker med papegøyer overalt, det er herlig å gå her og bare lytte.

... heldigvis er det bare de minste krypene som gjerne vil ha en bit av oss!

Espen Lynne

En duiker tørket på bålet, dette er fangsten til en tjuvjeger vi tok på fersken, han var på vei til markedet i byen for å selge det han hadde fanget i snare. Ulovlig snarefangst er en av de største utfordringene over store deler av Afrika, det tar livet av og skader vanvittige mengder dyr hvert år.

Ett bongospor i de ferske elefantsporene vi har fulgt litt, vi støkket nok denne bongoen og mister den i sumpområdene.

Det er noen enorme trær her i regnskogen, og selv midt på dagen er det nesten mørkt her inne i tetta.

Det er veldig fuktig og rått her, samtidig veldig varmt så svetten siler hele dagen! Vann drikker vi ofte fra lianer/luftrøtter som kuttes over og vannet bare renner ut.

Viltvoksende ananas, mango og papaya gjør at vi hver eneste dag kan fråtse i disse gode og skikkelig modne fruktene, de smaker så klart 10 ganger bedre enn det vi noen gang har smakt hjemme i Norge.

Pygmeene er utrolig gode til å lokke duikere, her har jeg skutt en blue duiker som er en av verdens minste antiloper.

Det blir fest en kveld, ca 35 personer kommer i en liten overfylt jeep og trommer og dansere holder ett forrykende show.

Vi trenger regnvær for å finne ferske spor, og når det regner må vi bare stoppe bilen. Aldri har jeg opplevd makan til nedbør, og det blir ikke akkurat mindre fuktig etter ett regnskyll!

Det blir ingen bongo denne gangen, men en fin avskjedsdans får vi og ønsker om snarlig retur…

I mai 2009 reiser vi tilbake for å prøve ett nytt område

Veien til camp er like lang og det går ca 12 timer på de dårlige veiene. Kveg er stor industri her og vi må ofte vente på at flokken skal gå forbi. Det samme gjelder for veiarbeid!!

Vi finner ganske raskt spor i veien og følger de ett godt stykke innover i regnskogen, dessverre klarer vi ikke å ta igjen dyrene som tydeligvis er på farten..

Derimot går vi rett på en stor Phyton som har tatt en stor Peters duiker.

De innfødte vil ha med seg maten, så både slange og duiker blir med til camp, alt blir mat.

Vi lokker duiker igjen, og jeg er heldig og får en flott Bay duiker, veldig spennende å sitte inne i tykkeste jungelen og lokke.

... veldig spennende å sitte inne i tykkeste jungelen og lokke.

Espen Lynne

Vi flytter langt inn i jungelen etter noen dager for å komme til nytt terreng, helt rått og bo her inne å høre på alle lydene spesielt om natta.

Endelig fullklaff… etter 2×14 dager på jakt etter bongo i regnskogen så får vi endelig en los som står. Eller den står etter å ha gått løs 10-12 ganger først, så vi har hatt litt av en strabasiøs løpetur igjennom jungelen her i dag!! Harald kom endelig på skuddhold og fikk sin bongo, fantastisk flott antilope. Det er ikke så rart den kalles verdens flotteste.

Den eldste og så klart beste hunden har gjort en kjempejobb i dag og er helt utslitt. Da blir det å haike på ryggen til matfar hjem til camp. Uten denne gamle sliteren tror jeg aldri vi ville fått denne bongoen.

“Da blir det å haike på ryggen til matfar hjem til camp”

De neste 2 dagene prøver vi oss litt etter bøffel uten å komme på skuddhold i tetta, og turen går snart hjemover igjen.

Dette var en kjempeopplevelse, veldig annerledes enn det jeg pleier å gjøre. Regnskog er flott i seg selv, og det var utrolig spennende og fint med alle lyder, lukter og spennende jakt. Reiser gjerne tilbake hit en dag…

Tips til denne turen er:  Vi gikk mye i joggesko, du blir uansett våt så det er deilig å slippe gummistøvler. Lette luftige plagg, det vil bli varmt, klamt og vått hver eneste dag. Det blir lange dager og langt å gå i hvert fall ganske ofte, så å være i god form gjør turen mye lettere – som alltid! Vi hadde egentlig ingen problemer underveis, så det er bare å reise til Kamerun med litt god tålmodighet så blir dette bra…