‘’Third time’s the charm’’.

Vi reiser nok en gang til Sajanfjellene i Sibir, og grunnen er så klart at det er en helt fantastisk flott tur. Igjen er det den legendariske Ansten Østbye som står for regien, vi andre må kun stille til start for å få oppleve dette eventyret igjen!

Båtturen er en opplevelse i seg selv, så de snaut 4 timene innover fjorden går som en lek.

Jeg er heldig og skal dele guider med Erik “reverud” de neste dagene, så vi pakker sekken og legger i vei til fjells. Været er fint og vi blir både gode og varme samt kjenner motbakkene i låra, fjellene her er akkurat like bratte som sist vi var her.

Drømmen min på denne turen til Sajan er å få skutt en skikkelig stor råbukk.

Espen Lynne

Noen netter har vi under åpen himmel, det føles godt å leve litt enkelt, grille litt mat på bålet og bare ligge og stirre opp i stjernehimmelen til man sovner. Vi hører både maralhjorten som brøler og ulv som uler der ute i mørket, vi føler at vi er i villmarka og på skikkelig jakttur.

Vi jakter etter Maralhjort, Steinbukk, Sibirsk råbukk og har i tillegg lov til å skyte både ulv og bjørn hvis vi ser det. Landskapet her er fantastisk flott og utrolig viltrikt, dette finner man ikke så mange steder i verden

All mat tilberedes på bål, og all drikke må bæres i sekken – det er veldig få bekker oppe i høyden, så alle dråper er dyrebare. Vi har så klart med noen øl i sekken, og de smaker fortreffelig her oppe i høyden etter noen seige kilometer med tung sekk, ikke bare blir sekken lettere dag for dag, men alt vi har med oss smaker ekstra godt. Det hører med til historien at jeg hadde med en sixpack med øl som viste seg å være alkoholfri, vi hadde jo bare handlet på en lokal butikk og russiske kråketegn er jeg relativt dårlig på så guidene fikk seg en god latter når de så boksen😊 smaken derimot var om mulig enda bedre, så vi koste oss stort!

Maralhjorten til Erik ble skutt på lokk på under 20m hold, en fantastisk spennende ettermiddag der vi lokket inn 3 forskjellige bukker. Til slutt fikk vi lokket inn sjefen sjøl ved at jeg lokket inn 2 koller som bukken fulgte etter – fantastisk spennende

Guiden ble borte for oss under jakta denne kvelden, og vi overnattet her ute mens vi lurte fælt på hva han drev med!

Neste morgen var det bare å ta med seg det vi klarte og gå ned til sjøen der båten skulle være, underveis fant vi guiden som hadde overnattet en km lenger ned i dalen uten at vi fikk noen god forklaring på det. Vi fikk oss uansett en god latter og hadde hatt en rå jaktopplevelse.

Vi bytter område for å se om vi kunne finne flere ibex’r, der vi jaktet maralhjort var det kun noen hunndyr å se.

Og ibex finner vi massevis av! Veldig spennende jakter og utrolig smarte er disse bukkene, så det kan være vanskelig å komme på skuddhold. De har en veldig god hørsel og ett godt syn, så man må være forsiktig når man nærmer seg.

I basecamp er vi innom med litt kjøtt samt trofeer før vi reiser ut på nye eventyr.

Vi bor litt i forskjellige små hytter som guidene bruker vinterstid, da driver de med fellefangst av bla sobel, og vi bor litt under åpen himmel – uansett så blir det noen fine kvelder rundt bålet med mye fin utsikt.

Drømmen min på denne turen til Sajan er å få skutt en skikkelig stor råbukk, jeg har vært veldig nære på de to foregående turene, men hatt litt stang ut og ikke fått løsnet skudd pga feil vinkel og for langt hold. Denne gangen går drømmen i oppfyllelse og jeg får skutt en kjempebukk. I det aller siste lille dagslyset etter en rask løpetur opp i fjellet etter en bukk jeg så på langt hold og det egentlig var for mørkt/sent til å jakte. Bukken blir veid til litt over 1kg og guidene har aldri sett større bukk her inne i fjellheimen, makan til flaks.

Siste natt bor vi i en hytte nede ved sjøen, og neste dag jakter vi oss tilbake mot basecamp. Vi gleder oss til å møte de andre jegerne og få høre deres historier … Historiene er gode, og alle har hatt fine opplevelser i fjellet, det er gnagsår, støle rygger og lår, og badstua og øl’n (denne gang med alkohol) har sjelden vært bedre

Jaktlaget som var først ut på denne turen fikk med seg 3 maral, 1 råbukk og 6 ibex.

Den neste uka skal jeg tilbake på kjente trakter og jakte med Russland, han er en superfin fyr som jeg har jaktet med tidligere og det er gøy å komme tilbake til hytta hans på fjellet. Denne gang har han med seg sønnen sin som sherpa, og jeg gleder meg til noen flere fine dager til fjells. Vinteren er i anmarsj, der er kaldere i høyden og det gule løvet snart borte og snøen ligger innover fjellet.

Vi ser en fin maralhjort den første kvelden, men mest av alt nyter vi utsikten ifra hytte nr.1.

En lang dag senere, inne ved hytte nr 3 finner jeg en maral på laaang avstand sent om kvelden, det er noe rart med geviret og vi bestemmer oss for at denne jakter vi på neste dag. Heldige er vi og kommer på skuddhold utpå ettermiddagen neste dag etter en spennende jakt med brøling og lokking. Geviret var litt annerledes, men litt synd med noen knekte tagger. Det er en gammel bukk som nok er litt på retur.

Noe av det beste med å være jeger, er for min egen del i hvert fall all den gode maten dette gir tilgang på, vi fråtser i biff som aldri har sett noe kraftfor eller kunstig tilsetning av noe slag. Om biffen er litt seig her oppe i fjellet uten særlig tid for mørning går helt fint.

Tilbake i hytte nr 1 er det jakt på ibex som gjelder. Russland spotter en fin flokk ett par km unna og vi gleder oss allerede til neste dag. Det store spørsmålet er så klart om vi finner de igjen.

Litt utpå dagen har vi funnet 3 forskjellige flokker med ibex, jeg er heldig og får skutt en double. Sekken blir ekstra tung opp igjen til hytta, men det gjør ingenting, dette har vært en helt rå jaktopplevelse. Spenningen man har i kroppen når man sniker seg innpå disse vare dyra i bratte fjellsider er helt herlig.

Det er nesten rart å tenke på hvor mange gode minner jeg har ifra denne litt lurvete hytta, etter å ha vært her 3 ganger så ønsker jeg bare å komme tilbake hit hver eneste høst

Tilbake i basecamp møter jeg igjen noen fornøyde jegere, nok en gang er det noen støle kropper og kanskje ett par gnagsår som vi erter hverandre litt med. Historiene går om igjen utover kvelden, og vi drømmer oss alle tilbake hit ett annet år.

Hvis det frister deg å ta en tur hit så er det bare å kontakte Ansten Østbye, www.ostbyeshunt.com