I slutten av august 2004 drar Harald og jeg på tur igjen, denne gangen er det til NWT (Nordvest Territoriet) nord for Alberta i Canada. Det er en lang reise, og vi må overnatte i Edmonton begge veier. Men hva gjør man ikke for å få jaktet på den flotte Dall Sheepen som finnes her i disse avsidesliggende fjellområdene.

Jeg er kun med for turens skyld og skal ikke jakte selv. Jakten foregår på grensen til Nahanni national Park med Nahanni Butte Outfitters hvor vi kjenner flere av guidene fra tidligere. Vi møter 2 andre jegere på flyplassen som også skal jakte på det samme området og sammen blir vi hentet av 2 av guidene som kjører oss til Nahanni River, der vi har en drøy times båttur oppover før vi når base-camp. Underveis ser vi et par svartbjørn og en jerv som går langs
elvebredden.

Først morgenen, da vi våknet, var det fullt av bison rundt campen. De er fredet og holder til i området. Det er en liten rullebane ved campen, og ofte må bisonene jages av rullebanen når et fly skal lette eller lande.

Jaktområdet starter ved campen, men her jaktes det sjelden. Uansett er det flott utsikt her og vi gleder oss til å bli flydd inn i fjellene. Det er vanskelig å fiske i elva siden den er så grumsete, men vi får en liten gjedde fra elvebredden rett ovenfor campen.

Været letter litt så vi får flydd ut første dagen, det er en times flytur ut i terrenget og vi ser fantastiske områder med urørt villmark. Vi ser både elg, reinsdyr, svartbjørn, grizzlybjørn og dall sheep – så det er ikke tvil om at viltbestanden er bra.

Landingen er noe røff, ned imellom fjellene og plutselig her vi en liten rullebane foran oss med dall sheep i enden!!

Rullebanen er til en gruve som ligger her inne i ingenmannsland. Herfra er det ca. 20 minutter å fly med helikopter, og igjen ser vi bra med vilt.

Vi ser både elg, reinsdyr, svartbjørn, grizzlybjørn og dall sheep - så det er ikke tvil om at viltbestanden er bra.

Espen Lynne

Julian, som er vår guide, har flydd inn først og funnet en perfekt plass å slå opp teltet. Vi har god tid i dag siden vi ikke har lov til å jakte samme dag som vi blir flydd inn, dette for at man ikke skal finne dyrene fra fly eller helikopter og jakte på de med en gang. Utsikten fra campen er upåklagelig, og det er her jakten starter i morgen.

Første jaktdag går med til å lokalisere dall sheep, finner noen på langt hold, men ikke helt den vi håper skal være der. Uansett er det deilig å gå i fjellet og være fjelljeger, sånn skal livet være…

Andre dag våkner vi til snøvær og tåke, og det blir hviledag i teltet – men det klarner utover dagen så i morgen håper vi alt skal klaffe. Vi snakker med en av de andre på radio og de hadde skutt en flott dall sheep første dagen, en gammel ram på 11år.

Her har Harald akkurat kommet ned fjellsiden, klatring hører absolutt hjemme på dall sheep jakt.

3. dagen finner vi en flott dall sheep som hviler oppe i fjellsiden. Den er et mektig syn der den ligger og ser ut over dalen, men selvfølgelig ligger den på en vanskelig plass.

Vi må gå rundt fjellet, støkker en rein på veien og får i tillegg vansker med vindretningen. Men før dall sheepen klarer å komme seg unna kommer Harald i posisjon og får skutt, og den flotte sauen faller på stedet. Det er en fantastisk dall sheep, 13 år gammel med knekte horn som er helt rå, minner mest om en gammel big horn sheep i hornene.

Vi er så fornøyde vi kan bli, og Julian er helt i fyr og flamme over dette trofeet. Det er en av de to fineste dall sheep han har vært med på å felle i løpet av de seks årene han har guidet her. Det hører med til historien at det er den råeste av totalt nesten 40 dall sheep som blir skutt i terrenget i 2004 sesongen, og turen hjem føles ikke så lang likevel.

“… turen hjem føles ikke så lang likevel”

Tilbake i base campen blir vi servert kalkun og masser av god mat de dagene vi er der,en fin fjelltur ut ifra campen har vi også tid til, i bakgrunnen er campen og flystripa. I tillegg blir det mange hyggelige kvelder med jakthistorier og kortspill før vi atter setter turen hjem til Norge etter en fantastisk tur med mange fine minner.